Fäbodtjärn K
nr 1

Fäbodtjärn K nr 1: Giltig till 2041-09-06. Koncessionen innebär rätt till utvinning och tillgodogörande av guld och silver enligt minerallagens bestämmelser.

Bolaget erhöll den 21 december 2020 ett gemensamt miljötillstånd för Fäbodtjärn och Vargbäcken av Mark- och miljödomstolen. Miljötillståndet vann laga kraft i oktober 2021. Markanvisning erhölls i december 2022 och vann laga kraft i mars 2023. Säkerheten för efterbehandling godkändes i juni 2023 och vann laga kraft i juli 2023. Gruvdrift startade i maj 2024.

Bolaget har genomfört två genomförbarhetsstudier, en publicerad 2018 och en uppdaterad version 2024, sammanställda av Geovista AB som visar genomförbarheten av guldfyndigheten Fäbodtjärn. Den uppdaterade genomförbarhetsstudien för Fäbodtjärn publicerades i september 2024 och ersatte den studie som publicerades 2018 då förutsättningarna gällande anrikning, brytningsplaner, guldpris, inflation m.m. har förändrats.

Den kassaflödeskalkyl som upprättats visar att projektet kommer att generera en god lönsamhet.

Bolaget har genomfört en första bedömning av mineralreserver för guld inom Fäbodtjärns bearbetningskoncession baserat på genomförbarhetsstudien som publicerades 2018. Bedömningen visar på sannolika mineralreserver på 116 kton, med en genomsnittlig guldhalt uppgående till 7.7 gram guld per ton.

Reserverna beräknas möjliggöra kontinuerlig gruvdrift vid Fäbodtjärn under en period av tre år. De antagna tillgångarna och det faktum att mineraliseringen är öppen mot djupet indikerar goda möjligheter till att utöka gruvans livslängd. Fäbodtjärn bedöms vara en så kallad orogen guldfyndighet som kan ha ett stort djupgående. En mineralreserv är den del av en mineraltillgång där ekonomisk utvinning visats genom en feasibilitystudie innehållande en lönsamhetsstudie. Detta betyder att en mineralreserv har en högre säkerhet jämfört med en mineraltillgång och kan därför användas som underlag då finansiering via bank eller andra institut krävs.

I Fäbodtjärn har en bedömning av mineraltillgångar och mineralreserver utförts.
• Sannolik Mineralreserv: 116 kton med 7,7 g/t guld – cutoff 0,0 g/t
• Antagen Mineraltillgång*: 85 kton med 5,9 g/t guld – cutoff 0,0 g/t

* Mineraltillgångarna rapporteras exklusive mineralreserver.

Bedömningen av mineralreserverna i Fäbodtjärn gjord av Thomas Lindholm, Kvalificerad Person från det oberoende företaget Geovista AB. Mineraltillgångarna har uppskattats i enlighet med den av SveMin, FinnMin och Norsk Bergindustri utgivna FRB-standarden, 2012-års utgåva. FRB-standarden är i allt väsentligt lik t.ex. JORC-koden i vad avser kategoriseringen. Bedömningen av mineraltillgången i Fäbodtjärn har gjorts av Bergsingenjör Thomas Lindholm,
GeoVista AB, oberoende konsult och Kvalificerad Person, i samarbete med Frank van der Stijl, chefsgeolog hos Botnia Exploration och Kvalificerad Person.

I januari 2024 undertecknade bolaget ett avtal med Dragon Mining för anrikning av malm från guldfyndighterna Fäbodtjärn och Vargbäcken. Avtalet ger också möjligheter för anrikning av malm från framtida guldfyndigheter. De positiva resultaten från tester genomförda av Bureau Veritas Minerals visade att Fäbodtjärns malm med stor säkerhet är lämplig för anrikning i Dragon Minings Svartliden anrikningsverk. Detta anrikningsalternativ, med ett högt guldutbyte, kan innebära att bolaget kan effektivisera sin guldproduktion och samtidigt utvinna det mesta av det guld som malmen innehåller.

Analysresultat av 2 118 ton från Fäbodtjärns kvartsgång i Boliden Rönnskär visade på snitthalter med cirka 7,4 g/ton guld. Bolaget bedömer dessa halter som väldigt goda då gråbergsinblandningen är naturligt högre vid en provbrytning jämfört med analyser från borrhål. Bolaget erhöll 2017 ersättning på 4,5 MSEK från denna provbrytning.

Analysresultat från kvartsgångens ytskikt bekräftar att guldhalterna går ända upp till ytan. Proverna visade höga guldhalter med bästa resultat på 25,4 gram per ton.

Sammantaget visar Fäbodtjärns prospekteringsresultat att fyndigheten kan klassas som en av Sveriges mest höghaltiga guldfyndighet.

Botnia Explorations vision är att vara en ledare när det gäller utveckling av småskalig gruvdrift med liten påverkan på lokalmiljön.

Registrera dig för nyheter och pressmeddelanden från Botnia Exploration.

Som prenumerant kommer vi att lagra dina kontaktuppgifter för att kunna utföra beställningen. Du hittar Botnia Explorations integritetspolicy här.

Botnia Exploration logotype
Botnia Exploration Holding AB
Lill-Fäbodtjärnen 1, SE- 921 74 Vindelgransele, Sweden