– Testet blir mycket intressant att följa och kan öppna nya affärsmöjligheter för Botnia Exploration. Om testet utfaller positivt kan det innebära att delar av den planerade gruvproduktionen inte behöver anrikas utan kan gå direkt från gruvan till Bolidens smältverk i Rönnskär, säger Per-Erik Lindvall, styrelseordförande i Botnia Exploration Holding AB.
Avsikten med försöken är att undersöka om Rönnskärsverken kan använda kvartsen från Fäbodtjärn som slaggbildare i sin process. Rönnskärsverken använder idag kvartssand från bl.a. Bornholm men eftersom kvartsen från Fäbodtjärn innehåller guld ses detta som ett intressant alternativ.Botnia har som tidigare meddelat utfört analyser och anrikningsförsök av den guldförande kvartsgången i Fäbodtjärn i Vindelgransele. Som redovisats i ett pressmeddelande den 2016-08-17 visade prover från fyndighetens yta höga guldhalter med bästa resultat på hela 25,4 gram per ton.
Vid sommarens dikesgrävning togs ett antal block upp från kvartsgången med en sammanlagd vikt av cirka 25 ton. Analyser av dessa block visar att kvartshalterna uppgår till 90 procent. Denna kvartshalt är en acceptabel nivå för smältverksprocessen och dessa block kommer under vecka 7 transporteras till Rönnskär för ett första pilottest.
– Ett positivt resultat i testerna öppnar många möjligheter till framgångsrik guldbrytning i Vindelgransele. Om testet slår väl ut kommer vi att omgående planera för att starta provbrytningen av Fäbodtjärn under sommaren 2017, säger Bengt Ljung, VD Botnia Exploration Holding AB.